Posts Tagged ‘info’

Rates for Safe Deposit Box (SDB) Services

September 8, 2011 - 5:15 am No Comments

Salam and hi to all,

Disini ada disertakan dan disenaraikan beberapa rate peti simpanan atau Safe Deposit Box (SDB) yang disediakan oleh beberapa bank tempatan. Tujuan SDB ni adalah antaranya untuk menyimpan barang2 berharga seperti emas, dokument penting dan sebagainya. So, if you all ada nak simpan barang2 penting mungkin info di bawah dapat membantu.

 

Al Rajhi Bank SAFE DEPOSIT BOX
FEES TYPE DETAILS
Year Rentals
Measurement (inches)
a) Small 3x10x24 RM120.00
b) Medium 5x10x24 RM140.00
c) Big 10x10x24 RM190.00
Deposit for key RM150.00
Lost of Key Charges
a) Lost Key RM150.00
b) Drilling RM80.00
c) Indemnity Letter-stamping RM10.00
Stamp Duty RM10.00

 

 

Item Details Fee
Key deposit RM200
Rental rates a. Normal customers Please refer to the respective SSCs
b. Private Banking customers 50% of the rental rates
Loss of one or both keys a. Customers at SSC (excluding KL Main) Repairs, maintenance and servicing: Min RM120 for the actual cost of replacing the lock including other charges billed by the supplier(s), if any.
b. KL Main customers Repairs, maintenance and servicing: Flat rate of RM260

Click on the states below to view the rental rates:

Federal Territory

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Bangsar Baru 3″ x 5″ x 20″
5″ x 5″ x 20″
3″ x 10″ x 20″
4″ x 8″ x 20″
5″ x 10″ x 20″
10″ x 10″ x 20″
80
105
105
130
160
195
Jinjang 4″ x 8″ x 24″
3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
130
80
105
105
160
195
Kuala Lumpur Main 3.1″ x 12.4″ x 23 5/8″
4.7″ x 12.4″ x 23 5/8″
9.4″ x 12.4″ x 23 5/8″
18.9″ x 12.4″ x 23 5/8″
18.9″ x 24.7″ x 23 5/8″
37.8″ x 24.7″ x 23 5/8″
105
145
190
215
250
400
Taman Tun Dr Ismail 5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
80
105
130
195

Back to top

Johor

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Johore Baru SC 3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
80
105
105
160
195
Labis 5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
105
105
160
195
Mersing 3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
80
105
105
160
195

Back to top

Negeri Sembilan

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Kuala Klawang 3″ x 5″ x 22″
5″ x 5″ x 22″
3″ x 10″ x 22″
5″ x 10″ x 22″
10″ x 10″ x 22″
105
105
105
160
195

Back to top

Penang

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Kampong Baru 3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
105
105
130
160
195
Komtar 3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
105
105
130
160
195

Back to top

Perak

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Ipoh Main 3″ x 5″ x 22″
5″ x 5″ x 22″
3″ x 10″ x 22″
5″ x 10″ x 22″
10″ x 10″ x 22″
105
105
130
160
235
Lumut 3″ x 5″ x 22″
5″ x 5″ x 22″
3″ x 10″ x 22″
5″ x 10″ x 22″
10″ x 10″ x 22″
105
105
130
160
235

Back to top

Perlis

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Kangar 3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
105
105
130
160
195

Back to top

Selangor

SSCs Size of Box Rental Rates (p.a.) in RM
Damansara Utama 3″ x 5″ x 24″
5″ x 5″ x 24″
3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
105
105
105
160
Jalan 222 3″ x 10″ x 24″
5″ x 10″ x 24″
10″ x 10″ x 24″
105
160
195

 

 

HONG LEONG BANK Safe Deposit Box (SDB)

No Description / Service Charges / Fees
a) Safe Deposit Box Size
3″ x 5″ x 20″ RM100
3″ x 5″ x 22″ RM100
3″ x 5″ x 24″ RM110
3″ x 10″ x 18″ RM120
3″ x 10″ x 20″ RM135
3″ x 10″ x 21″ RM135
3″ x 10″ x 22″ RM135
3″ x 10″ x 24″ RM150
4″ x 5″ x 18″ RM110
4″ x 8″ x 18″ RM110
4″ x 10 ” x 24 “ RM150
5″ x 5″ x 18″ RM120
5″ x 5″ x 20″ RM120
5″ x 5″ x 22″ RM120
5″ x 5″ x 24″ RM120
5″ x 10″ x 18″ RM150
5″ x 10″ x 20″ RM175
5″ x 10″ x 21″ RM175
5″ x 10″ x 22″ RM175
5″ x 10″ x 24″ RM175
8″ x 8″ x 18″ RM175
8″ x 16″ x 18″ RM210
9″ x 10″ x 21″ RM210
9″ x 12″ x 23″ RM210
10″ x 10″ x 18″ RM210
10″ x 10″ x 20″ RM225
10″ x 10″ x 24″ RM225

 

 

EON BANK Safe Deposit Box
8.1 SDB Agreement
a. Stamping Stamp Duty: RM10.00
8.2 SDB Mandate
a. Stamping Stamp Duty: RM10.00
8.3 Charges on SDB
a. Key Deposit: RM100.00
b. Safe Deposit Box Rental charges:3 ”x 5” x 24” = RM 90.00 per annum
5” x 5” x 24” = RM100.00 per annum
3” x 10” x 24” = RM110.00 per annum
4” x 10” x 24” = RM120.00 per annum
5” x 10” x 24” = RM130.00 per annum
10” x 10” x 24” = RM180.00 per annum

 

 

 

CIMB Safe Deposit Box (SDB)

Products/Items
Charge
1 Key Deposit RM150
2 Stamp Duty on SDB Agreement RM10
3 Stamp Duty on Mandate Form RM10
4 Loss of SDB Keys Actual Cost (Borne by Hirer )
5 Breakage Charges Actual Cost (Borne by Hirer )
6 Penalty Charge on Late Payment of SDB Annual Rental (if payment not made within 1 month after due date) RM5
7 Annual Rental RM100 – RM400

Khasiat Jering

March 7, 2011 - 3:22 pm No Comments

Assalammualaikum & salam sejahtera semue,

Tiap kali makan…tghari or malam…or asal ada nasi…my wife yg comel mesti x lupakan jering. Dia kata sedap makan ulam jering nih. And sebagai lelaki…aku mana la layan sgt, unless aku tau khasiat dia. So, mlm tadi…aku pun tanya la wife yg comel “sayang, apa khasit jering tu?” and dengan yakin dia jawab “entah, nanti abg google la…ayg makan je, sedap…hehehhe”  ;D

So, aku pun google la…and hasilnya kita share sesama ek (sumber diambil dari http://wajahayu.blogspot.com/):

Pelbagai jenis ulam segar menjadi pilihan sama ada dari jenis buah, biji dan daun tumbuhan atau herba.Ulam-ulam tradisional itu termasuklah petai, kerdas, daun pegaga, ulam raja, pucuk gajus, kacang botor, pucuk betik dan daun tenggek burung.Dalam pada itu, satu lagi ulam yang begitu popular dan menjadi kegemaran ramai sebagai pembangkit selera makan ialah biji JERING.

Buah atau biji benih jering yang masih muda selalunya dimakan mentah atau dikunyah begitu saja.Ramai juga yang mencecahnya dengan sambal selain ditumbuk atau dihiris untuk dicampurkan dalam masakan terutama gulai lemak cili api.Walaupun jering mengeluarkan bau yang sangat kuat dan kurang disenangi oleh sesetengah orang, namun bagi peminat ulam tersebut, ia mempunyai kelebihan dan tarikan untuk memakannya.Malah ada yang memeram biji jering di dalam tanah atau timbunan habuk kayu untuk beberapa hari semata-mata inginkan bau yang lebih menusuk.

Pokok jering atau nama saintifiknya Pithecellobium jiringa (Jack) Prain dari keluarga Leguminosae, besar dan rendang manakala daunnya berpasangan tanpa berbulu.Bunganya pula berwarna putih dan berjambak manakala buahnya dalam bentuk lenggai panjang tetapi tidak lurus dengan ukuran lazim antara 20 dan 26 sentimeter (sm). Kulit jering tebal dan berwarna coklat tua sementara bijinya bersaiz besar lebih kurang 3 hingga 5sm tetapi leper.Pokok jering biasanya tumbuh di kawasan hutan atau ditanam oleh penduduk kampung.

Di sebalik keistimewaan buah jering sebagai ulam, ia juga sebenarnya mempunyai khasiat yang tersendiri untuk perubatan dan kesihatan.Kurator Muzium Negara, Zainal Abidin Jamaluddin memberitahu, jering mempunyai kandungan protein yang agak tinggi iaitu sehingga 10.5 peratus.Menurut beliau, kandungan pemakanan lain ialah 84.1 peratus karbohidrat, 52 peratus air, 1 peratus abu, 0.8 peratus lemak dan 3.6 peratus gentian.
“Buah jering mempunyai nilai perubatan dan khasiat kepada manusia iaitu dapat mengurangkan tekanan darah tinggi,” kata Zainal Abidin.

Wokey, so..leh kawal darah tinggi…dh tau. ;D

Lagi best khasiat Pegaga rasanya. Takpe, next pos kita share khasiat ulam2 lain pulak.

Kenapa Kaum Yahudi Bijak?

February 22, 2011 - 9:52 am No Comments

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Tuah dapat e-mel ini dari abang Tuah mengenai “Kenapa Yahudi Bijak”. Enjoy!

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data-data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang si ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, si ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ya, ini untuk anak saya yang masih di dalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga dia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenuh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yang sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah-buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok di luar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada gen, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yang mendalami bidang gen dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah-buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota-notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri daripada kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak-anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak-anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid-murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupun kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan kejuruteraan, idea itu akan dibawa ke institut tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktikkanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan di dunia! Siapakah yang mencipta design Levis yang terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen di kepala, banyak agama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang-orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yang pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yang berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yang bernas, jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatankuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yang perniagaan mereka menurut landasan yang betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell Computer, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika si ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan metamatik yang mudah tetapi konsisten disamping mendengar muzik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yang elok dan berhasiat yang baik untuk otak, menghayati muzik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak-kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak-anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yang memerlukan konsentrasi yang tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan generasi yang moron (goblok) dan sudah tentu gen bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapura pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, di sini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapura dan menkjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapura hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! Dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yang dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka dipertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Firaun hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yang bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yang telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 muka surat penuh. Esaynya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

So, apa pendapat anda? Nak ke besarkan anak2 anda mengikut cara mereka ini? Maybe yes and maybe not for mine. Never think of it.

Wallahualam.

*Artikel diambil dari http://altuahalshahab.blogspot.com/

Adab Berpindah Masuk Rumah Baru

February 20, 2011 - 12:11 pm No Comments

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Bagi yang akan berpindah ke rumah baru, disini ada sedikit tips dan panduan yang ingin dikongsi bersama. Sumber info dari : http://soaljawab.wordpress.com/

Adab-adab memasuki rumah baru secara khusus, tidak pula diperincikan didalam Islam. Namum demikian, terdapat amalan-amalan yang digalakkan kepada orang-orang Islam melakukannya yang dikategorikan sebagai ZIKIR kepada Allah apabila melangkah masuk kedalam rumah. Amalan-amalan ini sebagai contoh:

a. Memberi salam ketika masuk ke rumah.

“Maka apabila kamu masuk ke mana-mana rumah, hendaklah kamu memberi salam kepada (sesiapa yang seperti) kamu dengan memohon kepada Allah cara hidup yang berkat lagi baik.” – [Al-Nur 24:61]

Kita digalakkan memberi salam semasa masuk kedalam rumah.

b. Membaca Ayat Al-Kursi semasa didalam rumah bagi tujuan menghalau syaitan

Diriwayatkan dari Abu Hurairah (r.a) bahawa Rasulullah saw bersabda :’Didalam surah Al-Baqarah ada ayat yang merupakan penghulu Al-Quran, Tidak dibaca didalam rumah, kecuali akan keluar Syaitan dari [rumah]nya : Ayat Al-Kursi’ – Hadith ini juga diriwayatkan dari Isnaad lain, dari Zaa’idah dari Hakim ibn Jubayr, Kemudian dia berkata, Isnaad in Sahih walaupun mereka (Al-Bukhari dan Al-Muslim) tidak meriwayatkannya.

c. Membaca beberapa do’a yang disunatkan membacanya.

Ibnu Utsaimin apabila ditanyakan mengenai do’a yang boleh dibaca ketika memasuki rumah baru, beliau mencadangkan agar :

Apabila seseorang itu memasuki rumah bagi kali yang pertama, ia harus berkata :

(’Auzdhu bi kalimaat-Illaah it-taammaati min sharri ma khalaq.)
“Aku memnohon perlindungan dengan kalimah Allah yang sempurna dari kejahatan makhluknya”

Dia juga boleh berkata :

(Rabbi anzilni munzalan mubaarakan)

“Wahai Tuhanku, turunkanlah daku di tempat turun yang berkat ” al-Mu’minun 23:29]

d. Menyediakan jamuan atau Wakeerah – menjemput jiran baru

Mengenai persoalan pindah rumah baru, Dr. Abdul Fattah Ashour, Professor Ulum Al-Quran di Al-Azhar berkata :

“Berpindah ke rumah baru merupakan satu kegembiraan dan kesyukuran. Anda digalakkan oleh sunnah menyediakan makanan yang panggil ‘Wakeerah’ dan menjemput jiran-jiran baru agar anda berpeluang bergaul dengan kenalan baru dan akan merapatkan hubungan ukhwah dikalangan kamu. Ini juga dapat membantu anda menyerap kedalam suasana baru dengan mudah.

Anda juga digalakkan membaca do’a-do’a yang telah diajar oleh Nabi saw, yang biasa dibaca apabila masuk kedalam rumah, samada ia rumah baru atau pun tidak”[1]
——

Begitulah serba sedikit amalan-amalan yang digalakkan kita membaca semasa memasuki rumah secara umum, samada baruataupun yang lama. Menyediakan jamuan bagi tujuan menjalinkan silatul rahim adalah digalakkan demi mewujudkan kesinambungan didalam hubungan sosial dengan masyarakat setempat. Islam amat perihatan dari segi menjaga hubungan diantara JIRAN-JIRAN. Walau apa sekalipun bentuk amalan fizikal, Umat Islam digalakkan berdo’a bagi manifestasikan kesyukuran, memohon keselamatan dan perlindungan dari Allah swt. Wallahu ‘alam

Petua Untuk Ibu-ibu Mengandung

February 19, 2011 - 11:13 pm No Comments

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Bagi pasangan yang bakal menimang cahaya mata yang pertama, pastinya pelbagai perasaan ada semasa dalam tempoh 9 bulan sebelum kelahiran. Pelbagai pekara yang perlu dipelajari dan diketahui bagi memastikan kandungan dijaga dengan baik. Semoga tips dan petua ini dapat memberi manfaat kepada ibu-ibu mengandung sekelian.

  • Jangan cepat merajuk
  • Banyakkan membaca Al-Quran, terutamanya Surah Mariam, Surah Yusuf,  Surah Luqman, Surah Yunus, Surah Ibrahim, Surah Al-Kahfi,  Surah Yassin , Surah Ar-Rahman, disamping surah-surah yang lain. Insya-alah, mudah-mudahan anak kita akan cerdik,
  • Jangan minum air bergas, terutamanya diawal kandungan
  • Jangan suka mengata atau mengumpat
  • Banyakkan berzikir tak kira masa,
    • Sewaktu 0-3 bulan pertama inilah berlakunya pembentukan otak bayi. Di mana saraf-saraf dendrit akan terbentuk bagi membina NEURONS (1,000,000,000,000 trillion). Bukan sahaja minuman bergas, malahan ibu-ibu perlu menjauhkan diri daripada parking lot (underground), tempat-tempat yang sesak, stesen-stesen minyak iaitu kawasan-kawasan yang kurangnya peredaran oksigen (termasuklah minuman bergas tadi).

Petua Lain :

  • Pecahkan masa makan kepada 6 bahagian. Selalunya perempuan yang mengandung tidak dapat untuk mengambil makanan yang banyak dalam satu waktu.
  • Banyakkan mengambil makanan yang berkhasiat, mium susu, soya dan sebagainya.
  • Banyakkan minum air sekurang-kurangkanya 8 gelas sehari.
  • Berjalan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.
  • Lakukan senaman Kegel untuk menguatkan otot-otot rahim. Macammana senaman ini? Bila buang air kecil cuba tahan. Begitulah bentuk senamannya. Lakukan setiap hari, mulakan dari jumlah yang kecil dan tingkatkan dari hari ke hari.
  • Jika pergi ke sesuatu tempat menaiki kenderaan, mesti berhenti dan keluar berjalan-jalan selama 15 minit bagi setiap 2 jam.
  • Banyakkan beribadat dan tunjukkan akhlak yang mulia.
  • Elakkan makanan-makanan dari dalam tin dan yang mengandungi MSG yg banyak.
  • Elakkan memakan telur 1/2 masak.

*Sumber dari http://namanamaislam.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © 2010 www.sazliidura.com | Powered by Wordpres | Design customized by Hijrah Jitu Sdn Bhd