Cara Memberi Salam

December 22, 2011 - 2:40 am No Comments

Daripada ‘Imran bin al-Husain r.huma katanya : Seorang lelaki datang menemui Nabi S.A.W , lalu ia mengucapkan kepada baginda “Assalamu’alaikum”, baginda pun menjawab salam lelaki tersebut kemudian baginda terus bersabda “sepuluh”(maksudnya ialah pahalanya sepuluh kali ganda), setelah itu datang pula orang lain dan memberi salam “Assalamu’alaikum Warahmatullah”, baginda menjawab salam orang itu lalu duduk dan bersabda “dua puluh”(maksudnya pahala berganda sampai dua puluh kali). Kemudian datang lagi orang lain dengan memberi salam, “Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh”, baginda menjawab salam orang itu lalu duduk dan bersabda, “tiga puluh”, maksudnya pahalanya berganda sampai tiga puluh kali ganda”

(Riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi) At-Tirmizi mengatakan bahawa hadis ini hasan.


Pengajaran Hadis:

     1. Hukum memberi salam adalah sunat tetapi menjawab salam yang diberi itu adalah wajib.

2.

2. Tidak menjadi kesalahan di dalam Islam menjawab salam yang diberi oleh seseorang walaupun berulang kali kerana pahalanya berlipat kali ganda.

 

3.  3. Lafaz salam itu merupakan salah satu daripada doa yang mudah dilakukan oleh umat Islam pada setiap masa dan tempat.

4.

4   4. Tambahan lafaz “Ta’ala” selepas “warahmatullah” tidak thabit dari Nabi dan tiada dalam hadis Sahih, atau Dhaif, atau Maudhu’ sekalipun.

5.

5. Rasulullah S.A.W pernah bersabda maksudnya : “Wahai sekalian manusia ! Sebarkanlah salam, beri dan jamulah makanan, pereratkanlah silaturrahim di antara kamu dan tunaikanlah solat sunat di waktu manusia lain sedang tidur nescaya kamu semua akan masuk syurga dengan selamatnya”.

(At-Tirmizi; Hadis Hasan Sahih)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

 

Copyright © 2010 www.sazliidura.com | Powered by Wordpres | Design customized by Hijrah Jitu Sdn Bhd