Khasiat Jering

March 7, 2011 - 3:22 pm No Comments

Assalammualaikum & salam sejahtera semue,

Tiap kali makan…tghari or malam…or asal ada nasi…my wife yg comel mesti x lupakan jering. Dia kata sedap makan ulam jering nih. And sebagai lelaki…aku mana la layan sgt, unless aku tau khasiat dia. So, mlm tadi…aku pun tanya la wife yg comel “sayang, apa khasit jering tu?” and dengan yakin dia jawab “entah, nanti abg google la…ayg makan je, sedap…hehehhe”  ;D

So, aku pun google la…and hasilnya kita share sesama ek (sumber diambil dari http://wajahayu.blogspot.com/):

Pelbagai jenis ulam segar menjadi pilihan sama ada dari jenis buah, biji dan daun tumbuhan atau herba.Ulam-ulam tradisional itu termasuklah petai, kerdas, daun pegaga, ulam raja, pucuk gajus, kacang botor, pucuk betik dan daun tenggek burung.Dalam pada itu, satu lagi ulam yang begitu popular dan menjadi kegemaran ramai sebagai pembangkit selera makan ialah biji JERING.

Buah atau biji benih jering yang masih muda selalunya dimakan mentah atau dikunyah begitu saja.Ramai juga yang mencecahnya dengan sambal selain ditumbuk atau dihiris untuk dicampurkan dalam masakan terutama gulai lemak cili api.Walaupun jering mengeluarkan bau yang sangat kuat dan kurang disenangi oleh sesetengah orang, namun bagi peminat ulam tersebut, ia mempunyai kelebihan dan tarikan untuk memakannya.Malah ada yang memeram biji jering di dalam tanah atau timbunan habuk kayu untuk beberapa hari semata-mata inginkan bau yang lebih menusuk.

Pokok jering atau nama saintifiknya Pithecellobium jiringa (Jack) Prain dari keluarga Leguminosae, besar dan rendang manakala daunnya berpasangan tanpa berbulu.Bunganya pula berwarna putih dan berjambak manakala buahnya dalam bentuk lenggai panjang tetapi tidak lurus dengan ukuran lazim antara 20 dan 26 sentimeter (sm). Kulit jering tebal dan berwarna coklat tua sementara bijinya bersaiz besar lebih kurang 3 hingga 5sm tetapi leper.Pokok jering biasanya tumbuh di kawasan hutan atau ditanam oleh penduduk kampung.

Di sebalik keistimewaan buah jering sebagai ulam, ia juga sebenarnya mempunyai khasiat yang tersendiri untuk perubatan dan kesihatan.Kurator Muzium Negara, Zainal Abidin Jamaluddin memberitahu, jering mempunyai kandungan protein yang agak tinggi iaitu sehingga 10.5 peratus.Menurut beliau, kandungan pemakanan lain ialah 84.1 peratus karbohidrat, 52 peratus air, 1 peratus abu, 0.8 peratus lemak dan 3.6 peratus gentian.
“Buah jering mempunyai nilai perubatan dan khasiat kepada manusia iaitu dapat mengurangkan tekanan darah tinggi,” kata Zainal Abidin.

Wokey, so..leh kawal darah tinggi…dh tau. ;D

Lagi best khasiat Pegaga rasanya. Takpe, next pos kita share khasiat ulam2 lain pulak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

 

Copyright © 2010 www.sazliidura.com | Powered by Wordpres | Design customized by Hijrah Jitu Sdn Bhd